Normandia - gastronomie

Normandia, printre altele, e recunoscută și pentru gastronomia bazată pe tradiție și consum de produse locale. Merele și fructele de mare sunt simboluri de bază în bucătăria locală

Normandia e singura regiune franceză care nu produce struguri.

Brânzeturi celebre - Camembert (asemănătoare cu Brie), Livarot (înțepătoare, picantă, miros intens, consistență mai dură, gust de lămâie sau nucă)Pont-L’ÉvêqueNeufchâtel (aromă de ciuperci sau nuci, gust intens și sărat) - toate sunt produse din brânză de vacă. Brânzeturile normande au compoziție moale și coajă.

Brânzeturi - CoutancesSaint-André (conținut mare de grăsime - 75%); Petit-Suisse (brânză proaspătă și moale din lapte de vacă, cu textură netedă și cremoasă, aroma blândă, cu note acre, dulci și acidulate. Se consumă cu miere, gemuri de fructe, zahăr și nuci, dar unii o consumă cu sare, piper și ierburi proaspete); Bûchette basilou (are forma unui buștean și este făcută din lapte crud de capră, textura este moale și cremoasă, cu gust de alune); Bleu de Saint-Jean (textură densă, dură, aromă untoasă); Belle-Mère (textură semidură, densă, ușor sfărâmicioasă, arome de miere și migdale prăjite. Se asortează cu vinuri roșii pline).

Midii în cremă de Normandia - Les moules à la crème normande.

Miel pre-sărat (agneau de pré salé), servit în zona Mont-Saint-Michel. O tocană în care mielul e ingredientul principal. El se găteste încet cu morcovi, ceapă, napi, cartofi și haricots blancs (fasole albă).

Coquilles Saint-Jacques - deliciu culinar elegant, cu carne albă, prăjit sau la cuptor, în sos. Se consumă ca fel prim sau ca aperitiv. Sunt fructe de mare coici asezonate cu diverse ingrediente. Mâncare clasică în Normandia, unde localnicii le mănâncă la tigaie cu pătrunjel, usturoi și unt sărat sau cu pătrunjel, eșalotă, vin alb și smântână. Merg bine cu un vin alb, sec (ex.Chablis)

Cidru de Normandia - mărul este fructul vedetă al regiunii așa că cidrul este băutura principală din zonă. Se găsește cidru dulce, îndulcit și cidru brut (cu mai mult alcool). În trecut era băutura nobililor, în timp ce berea era consumată de săraci. Prima mențiune a cidrului în zona este din anul 1082.

Marmite Dieppoise - tocană tradițională de pește originară din Dieppe, asemănătoare cu BouillabaisseTocănița se face de obicei dintr-o combinație de pește, scoici, creveți, midii, somon, ciuperci, smântână groasă, eșalotă, vin alb, cimbru, foi de dafin și pătrunjel.

Mâncarea este făcută în mod tradițional într-o marmită – o oală acoperită de lut sau metal. Originar din Dieppe, marmita dieppoise se servește și-n restaurantele din satele de pe coastă. 

Omletă à la Mère Poulard - omletă cu textură pufoasă, în care gălbenușurile și albușurile se bat separat, se adaugă apoi unt și smântână. Se servea de Annette Poulard într-un han din sec.19 din zona Mont Saint-Michel. Azi e simbolul gastronomic al bucătăriei din Mont Saint-Michel, dar prețul e prohibitiv (45 de euro)

Tartă cu mere - desert de bază, datorită abundenței merelor din regiune. Rețeta locală folosește și un strop de Calvados și smântână

Tarta normandă - tartă cu felii de mere tăiate subtiri, Calvados și cremă de ou. Practic, o tartă cu mere acoperită cu cremă de ouă

Brasillé - produs de patiserie tradițional, cu unt, numit după cuvântul francez "brasier" (cărbuni încinși sau jar), referindu-se la metoda de gătit într-un cuptor cu cărbuni încinși. Brasillé se unge cu ou bătut, se stropește cu zahăr și se coace, dar uneori vine cu umplutură de fructe sau ciocolată.

Crêpe Normande - mâncare clasică de stradă, făcută din făină, ouă și lapte, despre care se crede că își are originea în Bretania, când o femeie a vărsat terci subțire pe un aragaz și și-a dat seama că greșeala ei a avut un gust delicios. Rețeta tradițională din Normandia adaugă zahăr la aluatul de crêpe și o umplutură gustoasă de mere fierte în zahăr și unt, adesea servite cu o bucată de cremă Calvados. Crêpele fosesec umpluturi dulci, în timp ce galette, umpluturi sărate.

Stridii (oysters) - frecvent consumate și foarte apreciate. Ferme de stridii există peste tot în Normandia. Aprilie e una dintre cele mai bune luni pentru degustarea stridiilor. Se servesc ca aperitiv, cu puțină zeamă de lămâie sau sos mignonette (ceapă șalotă și oțet din vin roșu). Se găsesc în toate meniurile restaurantelor din Etretat, Dieppe, Honfleur

Teurgoule - budincă clasică de orez 

Moules à la crème Normande - preparat tradițional făcut din midii într-un sos cremos format din unt, smântână, ceapă, usturoi, eșalotă, cidru, pătrunjel, sare și piper.
Croissant, pain au chocolat, macaron, lichior local Calvados (brandy de mere cu alcool 40-50%)
----
Etretat: restaurant La Flottille - foarte bun

Comentarii

Idei de lectura