Branză Scamorza

Iubesc brânzeturile, le consum ori de câte ori am ocazia, așa că e firesc să cunosc cât mai multe detalii despre ceea ce-mi place.

Scamorza e un sortiment de brânză italiană originară din sudul Italiei, cu textură semi-moale și asemănătoare la gust cu mozzarella. Face parte din categoria "pasta filata", adică brânză opărită (se opărește cașul).

Se produce în principal din lapte de vacă, dar se face și din lapte de bivoliță, oaie sau capră, pentru că procesul de fabricație nu este strict reglementat.

Există Scamorza în varianta clasică, proaspătă (scamorza bianca) sau afumată (scamorza affumicata). Italienii o preferă pe cea afumată

Ca formă, e modelată în formă de pară, cu greutate de 0,15-0,25 kg.

Scamorza se consumă la sandwich-uri, aperitive, pizza sau la grătar, tăiată în felii de 1 cm grosime. 

Italienii o folosesc deseori ca substitut pentru mozzarella, pentru că se topește frumos.

În italiană, scamorza înseamnă "idiot".

Rețeta de Scamorza afumată prăjită:

- 200 g scamorza afumată

- 100 g făină

- 100 g pesmet

- 1 ou

- sare

- ulei pentru prăjit

- frunze de salată verde pentru servire

Preparare: se taie brânza în felii de circa 1 cm grăsime, se dă prin făină, apoi prin oul bine bătut și la final prin pesmet. Se lasă la congelator timp de 10 minute. Se prăjesc feliile de brânză în ulei încins (uleiul să acopere brânza) până se rumenesc.

branza scamorza

Comentarii

Idei de lectura